M. Gout — Geometrie in de tempel

bespreking in het tijdschrift 'Nieuw Perspectief' nr. 23   —   november 2009
een uitgave van de Nederlandse Federatie van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij LE DROIT HUMAIN
In dit boek vinden we geen droge opsomming van feiten, maar worden we meegenomen op een boeiende ontdekkingstocht. Een ontdekkingstocht, die binnen een belangrijk gedeelte — de bouwsymboliek — van ons eigen gedachtegoed ondernomen wordt.

Als opmaat naar uitleg over de symboliek van de kathedraal van Amiens, worden we meegenomen naar één van de bronnen, waar wij als vrijmetselaars uit putten (al zijn we ons dat veelal niet zo bewust).
Een stukje geschiedenis hebben we nodig, om ons op weg te helpen om de versmelting van paganisme, christendom en neoplatonisme te begrijpen, waarvan de sporen met name juist in de kathedralenbouw nog terug te vinden zijn.

Via duidelijke en compacte uitleg over de rol van de geometrie worden we aan de hand meegenomen, om in het laatste en derde gedeelte 'het tableau als symbolisch bouwplan' aangereikt te krijgen.
Eindelijk een onderbouwd en duidelijk antwoord op een heel aantal vragen, die je zo over het tableau zou kunnen hebben en nog boeiend verteld ook.

Een aanrader voor iedereen !
Maar ook in de boekenkast van 1e en 2e opzieners zou dit boek niet mogen ontbreken.
Opnemen in de logebibliotheek kan ook een goede optie zijn.
Veel zaken zijn zó te gebruiken, trouwens niet alleen voor leerling- en gezellen-instructie, maar ook voor meesterbegeleiding.

Anne van Marion-Weijer
(hoofdredactie 'Nieuw Perspectief')

terug   terug









versie 9.47