Nebra-schijf


terug  terug



• Nebra-schijf
een 3.600 jaar oude kosmologie van brons en goud

Op deze recent op een heuveltop in Saksen-Anhalt (Midden-Duitsland) gevonden bronzen schijf (diameter 32 cm) zijn de baan van de zon en de nachtelijke sterrenhemel met bladgoud weergegeven.
Vermoedelijk werd de schijf op een altaar gelegd en met behulp van bepaalde sterren (bijv. de Poolster) 'gericht'.
De rechterzijband geeft de plaats aan waar de zon opkomt op 21 juni (rechtsboven), resp. op 21 december (rechtsonder), terwijl de beschadigde linkerband de plaats aangeeft waar op deze dagen de zon ondergaat. In die zin wordt het terecht wel de pocket-version van Stonehenge genoemd.
De reden waarom deze schijf werd vervaardigd, is niet bekend. Maar gezien het mobiele karakter van die tijd, lijkt aannemelijk dat het een draagbare versie van een tempelinrichting was, zodat geen oorzakelijk verband tussen plaats en schijf behoeft te bestaan en deze wellicht van elders afkomstig is.
In die zin bestaat een duidelijke verwantschap met het maçonnieke tableau, dat (evenals deze schijf) het middelpunt vormt van de ter plaatse te vormen loge (=tempel van levende bouwstenen) en daarbij de weg wijst naar het licht (zonder zelf het licht te zijn).
(bron: internet)



versie 8.00