Vlist reeksDe Vlist-reeks vormt de kraamkamer van onze uitgeverij.
Na een succesvolle uitgave 'Wad in 't Veen' over lokale geschiedenis bij een andere uitgever
(van Geyt) en een aantal uitgaven in eigen beheer, is in 1995 besloten om de stap naar een eigen uitgeverij te zetten.
De aanleiding daartoe vormde de vraag van de bekende Haastrechtse auteur Cor van Someren om een aantal door hem geschreven uitgaven over de geschiedenis van zijn geboortestreek te verzorgen.
Daarnaast dienden zich enkele dichtbundels en maçonnieke uitgaven aan (waaronder een bundeling van artikelen van Landmerk — de studiekring voor meesters vrijmetselaren).
Dat laatste liet door omstandigheden nog enkele jaren op zich wachten.
Maar vanaf 1996 verschenen in een vlot tempo het ene deel na het andere van de Vlistreeks.
Alle op basis van teksten van Cor van Someren over de geschiedenis, het leven en de natuur in de Krimpenerwaard en de rol van plaatsen als Haastrecht, Stolwijk, Hekendorp en Gouda hierin.

Deel 6 van deze reeks — Paulina, de laatste Bisdom van Vliet — gaat over de laatste telg van een geslacht van regenten, burgemeesters en vrijmetselaren dat al vanaf de 18e eeuw betrokken was bij het wel en wee van Haastrecht en de omringende polder. Niet alleen als bestuurder, maar ook als mede-oprichters van de Goudse vrijmetselaarsloge (1802) en in de Maatschappij tot Nut van het Algemeen en bij de oprichting van talrijke maatschappelijke instellingen.
De tekst geeft een intiem beeld van het leven in een kleine provinciestad in Zuid-Holland in die tijd (met al zijn rangen, standen en gevoeligheden).
Het geheel is rijk geïllustreerd met deels origineel fotomateriaal uit de 19e eeuw.

Deze uitgave wordt sinds het verschijnen in 2001 door het Musuem Bisdom van Vliet gebruikt als museum-catalogus.omhoog   terug naar begin van deze pagina