reis naar het midden

      

de maçonnieke inwijdingsreis - geïllustreerd aan de hand van de Tarot


      

J. de JongDe zoektocht van de mens naar zijn oorsprong en bestemming - wie ben ik en wat is de zin van mijn bestaan? - is vermoedelijk al zo oud als de mensheid zelf.
Waarschijnlijk zal men al in de IJstijd tijdens de lange winteravonden elkaar rond het haardvuur verhalen over dit soort zoektochten verteld hebben.
Vaak vormgegeven als een reisverslag naar een voor gewone stervelingen onbereikbare bestemming, zoals de bodem van een meer, of het hiernamaals.

Al deze verhalen volgen een algemeen herkenbaar patroon, met universele archetypen: de held gaat op reis, ontmoet een kluizenaar/priesteres/ koning, krijgt tegenslagen te verduren, etc.
In de tarot is dit gegeven in de grote Arcana op 22 kaarten weergegeven.

Over de oorsprong van deze afbeeldingen is niets met zekerheid bekend,
maar mogelijk gaan ze terug tot de klassieke Oudheid.
De oudste berichten over deze kaarten in Europa dateren uit de 14e eeuw en sindsdien is nog maar weinig essentieels aan deze afbeeldingen veranderd.

Door de auteur wordt de hoge symbolische waarden van deze kaarten gebruikt om zijn persoonlijke reisverslag van zijn inwijdingsreis als vrijmetselaar - van leerling tot meester - te illustreren.omhoog   terug naar begin van deze pagina